CHINGU

PIERWSZY KOREAŃSKI STREET FOOD WE WROCŁAWIU

Z pasji do podróży i azjatyckiej – a w szczególności koreańskiej – kuchni założyliśmy Chingu – Korean BBQ. Liczne podróże do dalekiej Azji wyostrzyły nasze smaki i spowodowały, że zaczął nam kiełkować w głowach pomysł o własnym biznesie gastronomicznym. Zainteresowała nas w szczególności kuchnia koreańska, ze względu na niezwykłą kompozycję smaków i zdrowotne właściwości. Wyjazd do szkoły gotowania w Korei był dla nas „kropką nad i” – po powrocie powstało Chingu.

Chingu założyli przyjaciele, którzy postanowili przekuć pasję do gotowania i podróży we własną firmę. Nasza nazwa nie jest przypadkowa – „chingu” po koreańsku to właśnie „przyjaciel”.
Podążając za najnowszymi trendami w kuchni koreańskiej skomponowaliśmy dania, które serwujemy w poręcznych kubełkach. Naszymi specjalnościami są Bulgogi oraz Jeyukbokkeum. Bulgogi to kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku. Jeyukbokkeum to kubełek z pikantną marynowaną wieprzowiną.

Nasze dania cechuje niebanalne połączenie smaków – ostrego, słodkiego i kwaśnego. W każdym z kubełków oprócz mięsa serwujemy również ryż, makaron z batatów, koreańską surówkę oraz kimchi.Kimchi, czyli pikantna kiszona kapusta pekińska, to najsłynniejsza koreańska potrawa, która uważana jest za jedno z najzdrowszych dań świata.

Kimchi jest bogate w witaminy, błonnik oraz kultury bakterii wspomagające trawienie. Jest też podobno idealne na przeziębienie, anemię i kaca.


Serdecznie zapraszamy na koreańskie pyszności!